Dag 16, 11 september, Balanced Rock Park - Craters of the Moon NP



Goed geslapen met de ramen open en als we om 7 uur opstaan is het binnen 18 graden. Ik zie in het water een beest zwemmen, maar weet niet wat het is. Bij het groen duikt hij onder. Misschien is het een muskusrat of een rivierotter?
Eindpunt vandaag is Craters of the Moon NM met een first come, first serve camping. We zullen zien of dat lukt of dat we uit moeten wijken naar de commercie. 

Na ontbijt e.d. vertrekken we om kwart over 8 bij 14 graden. Eerst heel even linksaf om 1 mijl terug de Balanced Rock te bekijken waar het parkje naar genoemd is. Dan richting Twin Falls. De omgeving is meteen na het park weer een en al landbouw en veeteelt wat de klok slaat. 

Na een minuut of 40 zijn we in Twin Falls en gaan we op zoek naar een Walmart. We komen langs een ATM en maken daar gebruik van, want dat stond ook op het programma. Het is een drive through, maar dat lukt niet met onze hoge camper: 13 ft = 4 m., dus Jan loopt er even heen en in die tijd kan ik even mooi een eekhoorn op de foto zetten. Deze doet heel stoer en denkt vast dat ik geïntimideerd ben, maar helaas, ik vind het alleen maar komisch. Zij stroopt nog net haar mouwen niet op 😂




De Walmart ligt een stuk verder, maar met Android Auto komen we er zonder problemen. Daar is altijd internet, dus ik stuur foto's naar huis. Ze hebben alles wat we nodig hebben, waaronder een spuitbus anti-vlieg. 
Volgende stop is een dumpstation. Net even Sanidumps geraadpleegd en we moeten naar 644 4th Ave West. Daar zijn we zo klaar en kunnen op zoek naar de watervallen waar Twin Falls om bekend staat. We gaan blijkbaar verkeerd, want bij Centennial Waterfront Park is wel de beroemde Perrine Bridge en een golfbaan, maar niet de Falls.


Dan maar eerst naar de tempel van de Mormonen. We worden door een luxe woonwijk gestuurd waar huizen staan die niet voor iedereen betaalbaar zijn. Ze hebben ook vrijwel allemaal een groot wit hek om de tuin. Bij de tempel stap ik even uit voor een foto en dan gaan we door naar Shoshone Falls.



Dat had via een kortere route gekund dan onze juffrouw vindt, maar we komen er. Ook hier geldt: opeens een heel ander landschap. We slingeren langs haarspeldbochten naar beneden en moeten daar $ 5,- betalen. Best veel eigenlijk voor watervallen die vrijwel droog staan. Dat laatste hadden we verwacht, het is immers september, maar de toegang verrast ons. Om nu nog weer onverrichter zake terug te keren is ook weer zoiets, dus vooruit maar. 
Het is op zich mooi vanaf het uitzichtpunt, maar zoals verwacht, inderdaad een zielig stroompje.


Dan op naar ons eindpunt van vandaag: Craters of the Moon NM. Dat is bijna 2 uur rijden en heel langzaam wordt de weg wat interessanter. In Idaho staan de Historical Markers goed aangegeven en belangrijker nog, ze zijn goed te zien. Vaak is het een klein oud bordje of zelfs maar een plaquette. Hier lees ik de koppen hardop, maar we stoppen niet, wat op zich best interessant zou zijn denk ik, maar dat kost een hoop tijd. Ik zie in een flits ook een keer wagensporen van de Oregon Trail.

Hoe dichter we bij Craters of the Moon komen, hoe meer lava er te zien is. soms alleen wat stenen, maar soms ook een soort bergrugjes. We rijden over de Peaks to Craters Scenic Byway. We halen een camper in en denken: die pikt in elk geval geen plek voor ons op de camping in 😇. 
Om 13.40 uur zijn we bij het visitor center, waarna meteen ook de ingang is. Daarnaast is de camping en we zoeken een plek. Er zijn er nu nog voldoende. Het wordt nr. 17, een pull through. Het ziet er leuk uit tussen alle brokken lava, maar je staat wel dicht bij elkaar. Betalen kunnen we bij de paal met de credit card. Ik maak een uitsmijter voor ons en dan begint de koelkast te piepen en blijkt dat de gastank leeg is. Eerst gemopper omdat we denken dat ze allebei leeg zijn (zoals vorig jaar), maar als Jan ze uit de houder haalt, voelt hij dat een zwaarder is. Valt mee dus. 

Na het eten gaan we naar het visitor center. We blijven niet lang, want we willen eigenlijk nog wat in het park doen en dan bij voorkeur de lavatunnels. Daarvoor moet je in het visitor center een gratis permit halen en verklaren dat je de laatste tijd niet in andere grotten bent geweest en je kleren ook niet. Ik denk dat het een jaar of 15 geleden is dat we in Frankrijk in een grot waren, dus dat zal wel veilig genoeg zijn voor de vleermuizen, want daar gaat het om, om hen te beschermen. In het visitor center leren we ook nog van alles over de verschillende soorten lava: cinders, pahoehoe, A'a en block lava. Ze zien er allemaal anders uit. 

Ons truckje staat helemaal links op de camping

Om bij de tunnels of grotten, er zijn er 2: Indian en Dewdrop, te komen moet je met de auto de loop van 7 mijl rijden. Na de parking is het een stuk over een geasfalteerd pad naar de ingang en dan blijkt het een stuk avontuurlijker dan verwacht. 








Maar ja, jong als we zijn, gaan we de uitdaging aan en klauteren naar beneden. Daar is eerst een soort hal en we dachten dat er daarna een pad in een of andere vorm zou zijn, maar het is een en al klimmen en klauteren over de rotsen. Beetje uitdagend, maar niet tè vinden wij en heel leuk. We doen de Indian eerst, dat is de langste.













Na een hoop op en neer komen we na 238 m. bij de uitgang. Het is geen loop. We klauteren eruit en staan dan weer bovengronds. Daar moeten we de paaltjes volgen die in het lavaveld staan om weer bij het pad te komen.
Ietsje verderop, of liever gezegd richting parking, is de Dewdrop Cave en die pakken we ook maar even mee. Deze is maar klein en wel een heen en weer. Bij de ingang staat een Amerikaans echtpaar van onze leeftijd en we raken aan de praat. Zij profiteren van ons zaklampje, dat we hier wel nodig hebben, en wij van de gezelligheid. 

Even voor vijven zijn we weer op de camping en mogen een biertje. Lekker buiten in de schaduw. We nemen het roadbook voor morgen en de dag erna even door. 
Na het eten, bami met kipsaté van de bbq, de bami niet zo lekker als de vorige keer, want een ander zakje mix (uit Nederland), krijg ik een appje van Nancy dat ze het leuk zouden vinden om ons aan het eind nog even te zien. Wij vliegen de 24e naar huis en zij rijden de 24e naar Phoenix naar hun winterhuis. We hadden na Potholes SP niets meer vastgelegd en zijn dus enigszins flexibel. Wel willen we nog een aantal dingen toch gewoon zien, zoals Mt. Rainier en de North Cascades. We skippen Seattle, dat sneuvelt nu voor de 2e keer 😄 en zouden dan de 22e bij hun kunnen zijn. Changes...

Het is al kwart voor 9 als we gaan afwassen. Daarna nog even schrijven en lezen, maar niet lang daarna is Jan zijn e-reader leeg en de mijne is ook op sterven na dood, dus leggen we ze aan het sap en gaan een aflevering van Lone Star kijken. Met ijs!

Gereden: 241 km

Soundtrack of the day: Painted Black, Rolling Stones


Volgende dag